Er zijn waarschijnlijk honderden chemische stoffen die in de rook zitten. Hieronder bevinden zich ook kankerverwekkende stoffen (bijv. de kankerverwekkende N-nitrosaminen) die bij drugstests worden aangetroffen. Zelfs een kleine hoeveelheid nicotine in de hookah zal je er fysiek verslaafd aan maken.

Omdat de rook via een sigarettenkom wordt ingeademd, is het bijna onmogelijk een hookah te E-liquid kopen zonder een heleboel rook en nicotine in te ademen. Hierdoor steken hookah vaak vaker op dan een niet-hookah roker.

Omdat nieuwe rokers geneigd zijn hun drankjes te dicht bij hun mond te houden wanneer ze een hookah vasthouden, bestaat het risico dat de verdampende tabak en as op uw niet-rokende lippen terechtkomen.

De rook wordt gecreëerd door een slang die naar beneden gaat naar een kom, waar het water wordt toegevoegd. Tijdens het roken wordt het water vaak gebruikt om de tabak te verhitten. De kom of trechter wordt dan boven op het water geplaatst en verwarmd. Propyleenglycol, dat in veel industriële en voedingsmiddelen wordt gebruikt, en propyleenglycol, dat wordt gebruikt in oplosmiddelen en huis- en energiedrankjes, zijn de belangrijkste ingrediënten van de rook. Nicotine is de meest gebruikte geestveranderende stof in de rook van de waterpijp. Bij het roken van een hookah stijgt het alcoholgehalte in het bloed door de alcohol in de op alcohol gebaseerde rook. Zodra een persoon stopt met het roken van de hookah, kan het alcoholgehalte in een paar dagen of weken dalen. Professionele waterpijpen en ceremoniële pijpen, maḥarān genaamd, verloren hun effectiviteit na enkele tientallen jaren gebruik. Veel landen verbieden nu de teelt en verkoop van waterpijptabak vanwege de schadelijke effecten.

De mogelijke gezondheidseffecten van het roken van een hookah kunnen worden beoordeeld aan de hand van deze video, waarin enkele van de meest voorkomende effecten van het roken van tabak worden getoond door het vapen van een hookah:

Naar schatting gebruiken miljoenen mensen in de Verenigde Staten en over de hele wereld dagelijks waterpijp. De grote, aan de volksgezondheid gerelateerde problemen die met de hookah in verband worden gebracht, maken het tot een heerlijk verslavende drug. Zelfs lage doses nicotine kunnen leiden tot verslaving en verhogen het risico op tal van chronische ziekten, waaronder coronaire hartziekte, diabetes, bronchitis, emfyseem en longkanker. Voldoende hoeveelheden nicotine hebben ook de neiging om het libido van de marihuanarokkende gebruiker te verminderen, waardoor zijn of haar risico op hartaandoeningen en plotselinge kinderdoodsyndroom toeneemt, wat een van de belangrijkste oorzaken van zelfmoord bij volwassenen is. Hoewel alcohol minder giftig is dan nicotine, is het gevaar duidelijk. Bovendien wordt nicotine als verslavend beschouwd. Geen enkele dokter zou een langdurige verslaving aan therapeutische hoeveelheden nicotine voorschrijven.